Нова теория за принципите на работа на природните ядрени реа

Автор Тема: Нова теория за принципите на работа на природните ядрени реа  (Прочетена 1057 пъти)

James Hetfield

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 322
Цитат
Учени твърдят, че са открили обяснение на това уникално явление в природата.Екип учени от Университета в Сейнт Луис(University in St. Louis), ръководен от Алекс Мешик(Alex Meshik), изказа нова хипотеза за принципа на работа на древните ядрени реактори, действащи на Земята от около два милиарда години.

     Такива реактори бяха открити през 1972 г. в района на урановите находища Окло и Бангобе в Габон, държава в екваториална Африка. Изследванията там показаха, че уранът е подложен на верижна ядрена реакция, при която образуваните при делението неутрони разцепват ядрата на други атоми, отново се образуват неутрони и т.н. Верижната реакция е съпроводена с отделяне на огромно количество топлина, а изследователите не могат да отговорят на въпроса:

     Защо природните ядрени реактори в Габон не се взривяват?

     Сега учените твърдят, че са открили обяснение на това явление. Специалистите от Университета в Сейнт Луис смятат, че работата на естествените ядрени реактори се поддържа благодарение на водни източници, намиращи се над реактора. Работата е там, че при съвременните реактори се използва ядрен забавител, който понижава скоростта на движение на изпусканите неутрони и поддържа верижната реакция.

     Имено горните водни източници играят ролята на такъв забавител вече два милиарда години, пишe Nature. След като попадне в природния реактор, водата се загрява и изпарява, в резултат на което верижната реакция временно спира. За охлаждане на реактора и събиране на вода са нужни около два и половина часа, а продължителността на активния период е от порядъка на 30 минути.

     Групата на Мешик е открила в Окло голямо количество газ ксенон. Ксенонът е продукт от разпадането на ятомните ядра, а в съвременните ядрени реактори този газ се изхвърля в атмосферата.


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving

 

: ??:??