Учредиха Български виртуален университет (БВУ)

Автор Тема: Учредиха Български виртуален университет (БВУ)  (Прочетена 1048 пъти)

James Hetfield

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 322
Цитат
Това е третият етап от проекта i-Университет, поясняват от министерството на транспорта и съобщенията

20.12.2004  
Договор за учредяването на български виртуален университет (БВУ) подписа вицепремиерът и министър на транспорта и съобщение с 37 държавни висши училища.
Така на практика Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) осъществи третия етап от проекта "i-Университет" за създаване на виртуално образователно пространство, а първите два бяха пилотната виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов" и Виртуалният факултет по информационни и комуникационни технологии.

Идеята за създаване на БВУ беше лансирана от инициативен комитет с участието на представители от Съвета на ректорите, Българската академия на науките (БАН), Висшата атестационна комисия (ВАК), Съюза на учените в България (СУБ), Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и др.

На този етап виртуалният университет стартира като национален образователен портал към сайтовете на всички регионални университети с постепенно увеличаващи се самостоятелни функции и значение, поясняват от ведомството на Николай Василев.

Първото самостоятелно звено на БВУ, което вече функционира, е Виртуалният инфоцентър за докторанти, който е разработен с участието на Висшата атестационна комисия.

Тази година във всички 37 държавни университета, както и в 32 института на БАН бяха обзаведени компютърни зали за електронно обучение със средствата на агенцията "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии" към МТС, допълват от министерството.

Проектът "i-Университет" е част от националната програма "i-България", инициирана от министър Василев през април т.г., чиято цел е страната ни да достигне с ускорени темпове средните равнища на европейските показатели за развитие на информационното общество.

По-рано вицепремиерът откри и българо-корейски интернет център в подлеза на НДК, който разполага с три оборудвани с най-нови технологии зали: една компютърна, една семинарна и една обща интернет зала, която ще бъде отворена за свободен достъп на граждани.

Партньори по проекта са бъдат БДЖ, които освен че са собственици на прилежащата площ, ще са и основните ползватели на залите за компютърно обучение заради необходимостта от повишаване квалификацията на своите служители.

 


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving