Юпитер по някакъв начин е ли кафяво джудже?

Автор Тема: Юпитер по някакъв начин е ли кафяво джудже?  (Прочетена 1461 пъти)

James Hetfield

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 322
Цитат
Кафявите джуджета са звезди с малка маса, който поради малката си маса, не могат да разтапят водорода на неговата основа, както нормалните звезди. Като резултат те стават големи, газови обекти, които излъчват малко видима светлина.

По някой характеристики тези обекти приличат Юпитер. Те са типичният Юпитеров размер, макар и много по плътен от планета. Повечето масивни кафяви джуджета тежат около 80 Юпитера, или 0,08 пъти слънцето. (Всяка по-голяма от това и с налягане в кората си ще започне процес на разтопяване, образувайки звезда). Все още ясният диаметър на тези тежки звезди е не по-голям от този на Юпитер.

Кафявите джуджета изглежда също да имат нещо като атмосфера, при много звезди липсва поради тяхната висока температура при която крехките молекули бързо изгарят. Gliese 229B, кафяво джудже намиращо се на 19 светлини години от Земята, има голямо количество метан и водни пари в горната си атмосфера, придавайки композиция подобна на тази на Юпитер и луната на Сатурн, Титан.

Но кафявите джуджета и Юпитер подобни са формирани различно, което прави тези две групи съществено различни. Звездите се изграждат от гравитационен колапс на облак от газ и прах. Ако съществува достатъчно маса в частта на облака да образува налягане в основата и да започне съединение, звездата ще започне да се формира. В случая на кафявото джудже, масата е достатъчно голяма, за да колапсира облака, но не достатъчно голям, за да произведе ядрено съединение в ядрото. От друга страна планета се формира от частици сблъскани и събрани заедно в облак. Веднъж масата вече да се обособи от прилепналите частици, образувалата се гравитация в следствие на това ще привлече още частици.

Разграничаването на кафяво джудже от планета остава все още едно предизвикателство за астрономите. Ако те открият обект 10 пъти маста на Юпитер, те не могат веднага да го определят без да знаят начинът му на създаване. В този случай, кой го интересува как ще го определяте? Както е казал Шекспир, розата под каквото и да е име ще мирише винаги така хубаво.


Фил Плеит


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving

 

: ??:??