Радиацията не е вредна. Засега

Автор Тема: Радиацията не е вредна. Засега  (Прочетена 3147 пъти)

James Hetfield

 • Форумен лъв
 • ******
 • Публикации: 322
Радиацията не е вредна. Засега
« -: 23 януари 2005, 13:28 »
Цитат
MobileBulgaria.com: Според резултатите от изследване, проведено в корейски университет, електромагнитната радиация, излъчвана от мобилните телефони, няма вреден ефект върху човешкото тяло или поне няма "конкретни доказателства", че тя причинява тумори. Авторите добавят, че може би са необходими допълнителни проучвания по проблема, така че все още нищо не се знае със сигурност.


There is no escape

and that is for sure

This is the end we won't take any more

Say goodbye

to the world you live in

You have always been taking

but now you're giving

Ash

 • Гост
Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #1 -: 24 април 2005, 14:44 »
Да те убие радиацията от мобилен телефон, е като да те убие радиацията, излъчвана от кинескопа на телевизор - най-много да ти докара главоболие. Иначе съм напълно сигурен, че такова нещо като електромагнитно замърсяване на нашата планета съществува и е вредно за здравето. :)
« Последна редакция: 07 ноември 2011, 09:40 от silvina84 »

меланхолик

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 120
Re: Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #2 -: 07 ноември 2011, 04:48 »
Ако радиацията от кинескопа на телевизора и тази от телефона да ти докарат главобол, значи могат и да те убият! Но не могат, а и не става дума за радиация, а за електромагнитно излъчване (според вълновата теория няма излъчване на частици, а само разпространение на енергия), каквото от кинескопа всъщност не се наблюдава като явление (телевизионен техник съм по професия). А и телефоните в днешно време, имат много по-маломощен предавател (макар и на по-високи честоти), а клетките също са маломощни, на малко разстояние една от друга. А иначе СИЛНО електромагнитно поле, може и тумори да ти докара, ако си в непосредствена близост до излъчвателя (например неизправни микровълнови печки). В зората на "искровите" безжични телеграфи, е имало случаи, хората зад морзовия ключ да се оплакват от главоболие, когато са на работа. По-късно се оказало, че е имало изтичане на ВЧ енергия от предавателя направо в морзовия маниполатор.
« Последна редакция: 07 ноември 2011, 09:56 от silvina84 »
"ЛЮБОВТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШ, Е РАВНА НА ЛЮБОВТА КОЯТО ДАВАШ" - Бийтълс.

Arogarn

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 101
Re: Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #3 -: 16 ноември 2011, 14:25 »
Понеже виждам, че тук се разисква вълновата теория  и електромагнитните лъчения, а аз се занимавам с физика и имам завидни познания, реших да се включа.

По принцип думата радиация идва от английски език и означава излъчване. Не всяко излъчване е вредно (например светлината е резултат от излъчване на електромагнитни вълни).
При телевизорите с кинескоп, екрана така да се каже се "бомбардира" с електрони и накратко така се получава образа. Тези електрони имат йонизиращо въздействие, но то е толкова слабо, че бързо се неутрализира още във въздуха. Ако все пак искате можете да си държите главата на десетина сантиметра от екрана и да усетите резултата.
За телефоните ще потвърдя, че те постоянно излъчват електромагнитни вълни (за да поддържат връзка със съответния сателит), но те не са особено вредни. Мненията по-въпроса са различни като някои хора твърдят, че това причинява грешки в ДНК структурата на човешките клетки. Такова нещо наистина има, но то не оказва голямо влияние. За предизвикването на тумор е нужно да използвате телефона си по-активно, а не през повечето време само да го държите в джоба си.
Далеч по-вреден е въздуха, който дишаме.


LeChevalier

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 181
Re: Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #4 -: 16 ноември 2011, 15:42 »
Думата "радиация" всъщност идва от латински език, а не от английски: "radius" означава "лъч". Първите изследвания на феномена са правени във Франция (сем. Кюри, Анри Бекерел...) така че терминът е измислен по-скоро във Франция, отколкото на Острова. :)

Arogarn

 • Луд форумджия
 • *****
 • Публикации: 101
Re: Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #5 -: 17 ноември 2011, 15:48 »
Добре, съгласявам се. Не съм много наясно с етимологията на думата, но го написах, за да поясня значението й.

UmbraNoctis

 • Редовен посетител
 • **
 • Публикации: 18
Re: Радиацията не е вредна. Засега
« Отговор #6 -: 17 ноември 2011, 22:06 »
Видях интересна дискусийка и  реших и аз да се включа. Първо за кинескопа на телевизора: всъщност той излъчва йонизираща радиация (чакайте не се панирайте). Това се дължи на начина, по който се формира картината - ускорени електрони се блъскат в екрана му и запалват фосфора му (фосфоресциращото му покритие), съответно при рязкото им спиране се образува меко рентгеново лъчение. Колкото до това дали е вредно - не. Или по-точно за да се получи вредна експонация би трябвало да се облъчвате с него непрекъснато в продължение на няколко хиляди години (и не, не може допълнително да натовари организма). Колкото до главоболието, което получават някои от телевизора, обяснението е много просто и няма никаква конспирация: картината на телевизора се опреснява около 50 пъти в секунда, и съответно пак поради начина, по който се образува картината, това се възприема от зрителната ни система като много кратко премигване. тези премигвания напрягат зрителния анализатор и го измарят много бързо, което води и до неприятните усещания  :D
Сега за мобилните телефони: те използват за комуникация микровълни, т.е. радиовълни от гигахерцовия обхват с дължина на вълната от порядъка на микрони. Тези вълни НЯМАТ йонизиращо действие, защото дължината им е много по-голяма от молекулите за да може да избие електрони. Въздействието им е друго и всеки го познава (от фурните в кухнята си) - те имат изразен термичен ефект - загряват веществото, тъй като привеждат молекулите в осцилиращо движение, т.е. карат ги да трептят. Ако има опасност мобилните телефони да ви докарат тумор на мозъка, то тогава тази опасност съществува и всеки път, когато влизате да си миете главата с топла вода :) . Разбира се могат да ви сварят главата, на теория, ако попаднете във фокуса на 7-8 GSM-a, които излъчват едновременно с една и съща честота и в една и съща фаза, което пък поради начина , по който работи клетъчната технология е по-малко вероятно отколкото да умрете под лъча на кинескопа на телевизора. :D