Що е то: RAID

Автор Тема: Що е то: RAID  (Прочетена 2029 пъти)

Simba

  • Форумен лъв
  • ******
  • Публикации: 865
Що е то: RAID
« -: 15 август 2005, 22:30 »
RAID масива е предназначен за представянето на няколко физически диска във вид на едно общо устройство. Различават се RAID масиви с излишък и без излишък. Към първите се отнасят RAID level 0 и програмният линеен режим. Целта на такива масиви е повишаването на бързодействието на дисковите операции или повече удобство при работа.

Масивите с излишък са предназначени най-вече за повишаване надеждността на съхранение на данните, а ако при това постигнем и увеличаване на бързодействието на дисковите операции, може да го разглеждаме като безплатен бонус.

RAID level 1 е просто огледало от два диска, тоест този масив притежава 100% излишък – при излизане от строя на единия диск, цялата информация се запазва на дублиращия диск (макар, че в процеса на работа те са равноправни). Разбира се, не може да говорим за никакво увеличение на производителността в този случай. Но е възможно комбинирането на level 0 с level 1 (тази комбинация се нарича level 0+1 или понякога level 10), когато една двойка дискове в паралелен режим се комбинира с друга двойка, също работеща в паралелен режим. Не е трудно да пресметнем, че в този случай е желателно да имаме 4 отделни IDE контролера.

При RAID level 5 данните се разпределят върху всички дискове, които образуват масива и се допълват с контролни суми, по които се осъществява възстановяването на данните в случай на отказ на едното устройство. Минималното количество дискове в този масив е три и неговият общ обем е равен на произведението на обема на най-малкият от тях по техния брой минус единица, тъй като за съхранение на контролните суми се използва част от пространството на всеки диск, като сумата от тези пространства е равна на обема на единично устройство. Масивите от 5 ниво се смятат за изключително надеждни и теоретично даже обещават увеличение на бързодействието.

До неотдавна апаратните контролери ATA RAID, реализирани на отделни PCI карти или разхвърляни по дънната платка се основаваха на чиповете, произвеждани от три фирми – Promise, HighPoint и Silicon Image.

Остава все пак да решим, защо въобще е нужен RAID на настолна машина. Същият този разумен човек ще каже, че е необходим:

- за увеличаване на производителността (RAID level 0);

- или за увеличаване на надеждността на съхранение на данните (RAID level 1);

- за съчетаване на горните две (RAID level 5).

На всички тези отговори, може да приведем не по малко разумни възражения, такива като:

- RAID level 1 за повечето потребители не е оправдан икономически;

- RAID level 5 гарантира защитата на данни от загуби само при условие, че излезлият от строя диск може да се замени със същия такъв;

- всеки RAID с излишък (а това означава от ниво 1 нагоре) в никаква степен не е застрахован от грешки на потребителя – причини, поради които са били загубени повече данни, отколкото от всички проблеми с хардуера, взети заедно и ще отбележа в скоби, че той по никакъв начин не отменя резервното копиране на данните.

Разгледани са само RAID level 0, RAID level 1 и RAID level 5, защото са единствените с практическо значение при настолните системи.


 

: ??:??