31 мая 2018 г., 10:52

Модерната Дева Мария 

  Поэзия
1171 4 3

В квартирката, през лепкав страх 
я гледа старо огледало.
А в ъгъла, покрита с прах 
мълчи гъдулката ѝ бяла.

 

Нахлузва късата пола, 
намазва яркото червило
и сяда в чуждата кола, 
във яке болката си свила.


Пристъпва в бара… като в храм ...
И ето – „богомолците“ прииждат.
Оглеждат Марчето без срам -
тъй, сякаш в мрака недовиждат.

 

Нестроен, богомолен хор,
пиянски ще отпей: „Мария!
Мария, вино дай!... Ликьор!
Коняк, Мария! Джин… ракия..!“


И „новичката“ се върти
все още, с розовички бузи.
Тук – мъж лъстив ще я смути,
там - тихо друг ще я скунфузи...

 

Внезапно чашите разлива,
на масата с покривка бяла...
С псувни ужасни я залива
началник, с който бе преспала.


Надвесен, ниският таван, 
готов е… да се сгромоляса...
След миг, в съвременния храм, 
Мария възбог се възнася!

 

И става…Дева… Пресвета...
В очите вече замъглени... 
дошъл е краят на света...
В устата виното...се пени...


Подръпва късата пола 
Мария с пръсти изтънели...
Сърцето селско... заболя...
Възкръсват шарени постели...


Гергьовско агне жално блей...
Невидимо въже...се мята...
- Достатъчно! Не руменей..! 
Възкръсва ДЕВА!.. на Земята...


Цигара стиска вместо цвят...
- Какво ще пиеме, Мария!?
И... забрави за този свят!
Сега си вече като...тия...

 

Бъди добра и болна свяст
в гърдите не буди момиче!
Днес, хванах се от яд на бас,
че можеш още да обичаш!


Запей гъдулко, прашна, бяла...
запей и разкажи, спомни си...,
че ДЕВА те в ръце държала...
Вълшебни сили възвърни си!

 

То глътка обич..., топлина и...
капка смелост са ти нужни,
за да разплачеш с песента
онези, дето трябва да са гузни.

© Цветка Колева Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

Накъде вървиш, човеко? »

7 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Поздравления! Прекрасно изразено!
  • Прекрасен стих и с удоволствие бих гласувала за него, но условията на конкурса са произведенията да не са публикувани до момента, а този стих вече е бил публикуван. Нека редакторите ме поправят ако греша.
    Отново държа да отбележа, че бях много впечатлена като го прочетох за първи път, поздравления!
  • Използвам възможността да изкажа първи поздравления за този хубав стих! Искрено се надявам да успее да спечели конкурса. Пожелавам успех!
Предложения
: ??:??