Потребители (98249) Поезия (176713) Проза (24496) Есета (7045) Публицистика (1295) Картини (13811) Фотографии (27197) Колажи (3926) Музика/Аудио (2581) Преводи (11252) Приложни изкуства (145) Условия за публикуване Най-новите Последни коментари Търсене Календар Фотоалбум Медиите за нас Реклама
N6153
Автор Marta (Мартина ) Пиши

« ...още
ЗаглавиеМоята България
Категорияесе
Подкатегориина Български език
Дата на публикуване05-07-2005г. 21:51 от Принцеса
Посещения29042
Оценка 5,78 от 9 гласа
Коментари 4

шрифт
| + | - |
България. Това е моята родина, моят дом и моето поприще. Тук се родих и разбрах що е любов, мъка и радост. Тук за първи път бях щастлива. Тук ще живея, ще творя, ще създам семейство и пак тук ще умра. В България започна моят живот и се надявам, че именно тя го прави смислен и точно такъв, какъвто искам да го изживея. Но България е и друго... Тук за пръв път разбрах какво е безчестие, алчност, тук за пръв път бях огорчена и вкусих от горчилката на живота. Тук бях губеща, ненавиждана и мразена. Видях живота и от грозната му страна, познах отчаянието, безнадежността, безверието... Тук бях човек във всяко едно отношение и не съжалявам.Защото тук изградих и опознах себе си, станах това, което съм днес. Било то реалист или мечтател, или просто безгрижен наблюдател на живота. Днес аз наблюдавам своята страна и с болка усещам как тя се смалява в очите ми и тогава тревожни мисли ме връщат отново в онова време, когато България с голяма доза търпение и кураж е била изградена и създадена. Такава, каквато е била в съзнанието на нашите деди през златните си години. Такава е била България и блясъкът на благородния метал, който е искрял от облика и, е карал младо и старо, изпълнени с опиянение и гордост, да викат предизвикателно: "Ето това е моята България". Да, такава е била тогава, но това съвсем не е моята България днес. Днес тя съвсем не е така красива и привлекателна, съвсем не е тъй велика, тъй недостижима и мечтана. Днес тя е една сkромна, мъничка и бедна страна. Но аз не искам да я напусна. Не искам да търся спокойствие другаде. А и как ще го намеря там, където съм чужда. Там, където, за да стана своя сред другите, трябва да бъда чужда пред себе си. Някъде, където няма да съм с човешките си навици, потребности, правила и емоции. Как да живея спокойно, когато едно болезнено чувство ме влече обратно към корените ми, обратно в моята България. Това е тя за мен. И точно тази болезнена връзка ме държи заедно с нея, защото ако я прекъсна, аз губя и връзката със себе си. Аз не съм избрала това място, нито то е избрало мен. Тук не е нито раят, нито адът. Тук всичко красиво и приятно се събира с не дотам привлекателното и свидното. Тук е всичко това, което липсва малко или много навсякъде по света, и именно затова това място е така неповторимо и уникално, че да се чудиш дали да го обикнеш или да избягаш от него. Тук за мен е центърът на света и той носи едно единствено име - България.
ВНИМАНИЕ: Публикуваните материали в "Откровения" са авторски. Копирането и свалянето им е забранено! Публикуването им на други сървъри или излъчването им по други медии без разрешението на автора е напълно забранено! "Otkrovenia.com" ще оказва съдействие при повдигнати съдебни искове относно авторство.
Ако искате да споделите произведението с ваши приятели, може да го правите с линк към него или чрез социалните мрежи, с бутоните за споделяне дадени по-долу:


зигзаг (Стефан Николов): 7-02-2010г. 22:56
БРАВО, аз също си искам България, няма друга като нея. Отличен 6 от мен.
phbs (Красимир ): 8-02-2007г. 10:55
Много правилно.
Kabomy (Катя Михайлова): 6-07-2005г. 18:41
Много е хубаво, точно описва причините, заради които и аз ще остана в нашата България!
SKY (София Русева): 5-07-2005г. 10:55
Браво!!!Страхотно е

ДОБАВИ КОМЕНТАР:
Всички НЕГРАМОТНО написани коментари се трият!!!
Добави
Оценка?

2 3 4 5 6
Оцени!

^НАГОРЕ^
Случайни:
За Червената шапчица, поглъ...
*****
Добро и зло - две страни на...
Завистта - порок или амбиция
Какво е щастието за мен?
Online: 49