Ела със мен да търсиме реката! -
Защото знам, че има свят по-вечен
зад смисъла посредствен на нещата
и аз на него знам, че съм обречен!
Реката - символът на мойто детство,
пенлива, дива и неукротима,
магия странна бе за мен, посредством
която осъзнах, че тук ме има.
Тогава аз презрях полята,
житата с поетичната им плът,
разбрах, че моят смисъл е реката
и туй, което скрито е отвъд.
И щом отново някой ден я зърна
със поглед – в нейната най-пълна цялост,
в самия себе си ще се превърна
и ще надвия тъмния си хаос.
© Валентин Борисов All rights reserved.