На двора старият бадем навярно
отново цъфнал е сега
и пак прострял е в прелести просторно
разцъфналата си снага.
Едва ли още пейката под него
все непокътната седи
и времето тъй безпристрастно строго
оставило я да стои...
Отзад... Училищната сграда бледа
с мъртвешки хлътнали очи
днес през прозорците разбити гледа -
печално сгушена мълчи...
И там нищо вече не говори,
че детски звучен смях ечал,
свободен дух в просветните простори
е волно някога летял.
На мене мила ми е тази сграда
и всеки камък в нейни зид.
А колко липсват ми брезата стара,
салкъма немощно превит!
Ах, не напомняйте ми, вие, моля,
че веч погребани са там
надежди, младост, радости, неволя
и построеното от мен...
© Христо Оджаков All rights reserved.