АКО...
Ако светлата птица в небесната вис не се носи –
за какво е тогава небето сребристо?
Ако старият бряст не посреща в гнездото си коса –
защо въобще се разлиства?
Ако слънцето с бяла жарава не топли житата –
за какво ли изгрява?
Ако в светлите нощи не падат звезди на земята –
за какво са звездите тогава?
Ако Дунав не мие на моето палаво детство нозете,
ако в люспесто живо сребро не възвира,
ако вечност сред старото речно корито не свети –
за какво ли извира?
Ако тихият дъжд не пристига в небето, повикан
на тревите зелени от светлата пролетна жажда,
ако утринна свежест от бистрите капки не блика –
за какво ли се ражда?
Ако в жега заспива полето в безмълвие нямо –
за какво е ветрецът прохладен?
Ако мене на тази земя вековечна ме няма –
за какво ли светът е създаден?
© Валентин Чернев All rights reserved.