Животът е възторжен. Като ария,
изпята от Лучано може би.
Отварят днес безплатна трапезария
за хората със смачкани съдби.
Ликуй народе! Жив по подразбиране.
С чорбичка топла струните смажи.
Та бедният, достигнал до умиране,
със още ден живот да продължи.
Да плувнат по зениците проблясъци
от мръвката с бульон и шепа грах.
Велика милост - все за сиромасите!
И щедрост - все за техния ищах!
Да спре за миг мъчителното куркане
с един обяд, навярно от Христос.
И в мътното безрадостно живуркане
гладът да не е тягостен въпрос.
Какво от туй, че имало при сития
излишъци от цяла планина?
На дневен ред е чудното събитие -
държавата, отпуснала храна.
Утеха за съсипаните хорица.
Безплатна кухня. Вкусен порцион.
Изглежда е пристигнал Чудотворецът
от облаците бели на Сион.
И Раят се изсипва над България.
За бедните вестителят тръби...
Животът е възторжен. Като ария,
изпята от Лучано може би.
Ясен Ведрин
(Възходът на падението)
© Ясен Ведрин All rights reserved.