Pisces
мехурче след мехурче, губим се:
те са само въздух
само въздух
и алвеолите ти могат да спрат,
защо премълчаваш
думи от въздух
спри да бълваш мехурчета,
защо мълчиш...
Aquarius
стъпвам само по речните камъни,
както ми каза:
помниш ли?
краят на Март сложи края на
твоята ръка:
съжаляваш ли?
иска ми се коритото на реката
да бе легло:
на дъното му спи Вирджиния.
Capricorn
изпитваме нещо, повече аз;
изстиваме,
но не колкото чашите абсент:
по ръбовете им напира скреж;
бодлива,
като козината ти с цвят на рог.
Sagittarius
винаги изпитвам страх от стъпките ти,
обърна ли се
няма да те има, само дупката, която
погледът ти
е оставил в тила ми.
Scorpio
бавната смърт ти отива,
защо не ми я причини?
Libra
тя е зодия Везни и като Темида безпристрастна,
понякога студена, моята статуя, ала имаме общ
Създател, навярно; непоколебима, мраморна -
от глътките ми чай долавя пулс и знае: вина,
умисъл, вменяемост, и онова потракване на
метал по чашата - сирена; докато изстине
и спре да ухае: на канела и портокалови кори,
далеч от параклиса, лъхащ на тамян (домът ѝ).
Virgo
не познава огледалото, сродните души:
гледат я от витрините, не ги забелязва,
защото е от порцелан.
Leo
капките кръв са само за заблуда,
по-сладки са и от вишнев сироп -
подминеш ли ги, значи са твои:
никой не разпознава себе си,
не и на арената под прожектора,
където величието е за жертвите.
Cancer
научи ме да плувам, моля те,
но първо постави тялото ми
над вълните:
така ще знам, че е голямо -
едното и другото синьо;
не като мен, с цвят на кръв
или ръжда, отвътре топъл и
за себе си; не бих те пуснал:
скалпелът ти е достатъчно
остър.
Gemini
в черно-белите филми има
вдовици и булки:
еднакво обичат, само че
в различен цвят.
Taurus
пироните избиха по гърба ти,
никога ли не ръждясваш?
Aries
добър татко, лош татко, всички сте еднакви,
нали? почти като майките, почти обичани:
петте пръста на дясната ти ръка могат да ме
върнат - ако умеех да разбивам стени, щях
да съм при теб; но детските ръчички оставят
едва отпечатъци. тапетът е само дреха, уви...
© Деймиън All rights reserved.