Dec 2, 2008, 4:06 PM

Aз мога да чета 

  Poetry » White poetry
1747 0 1
 

Aз мога да чета

 

Имах си мечта,

да се науча да чета.

Да се науча да чета,

за да зная, да зная всичко,

за да зная всичко за света.

 

Е, вече мога да чета.

Но какво чета?

 

Книгите прекрасни,

вестници ужасни

и списания развратни.

 

Книжки си чета,

за да разбера за света.

Що е туй зло, и какво това добро.

Научих и това,

но скоро аз разбрах, че в

живота тъй неясен не е

всичко като в книжките прекрасни.

 

Реалността остава тъй

разочароваща, тъй ужасяващо тъжна.

Но все пак сега знам, защото

мога да чета. Мога дори да я опиша.

А щом чета, се информирам,

а информацията е знание,

а знанието е власт.

Да, власт.

 

Затова и ти вземи

се научи да пишеш

и четеш. Не се скатавай,

а учи, учи, за да знаеш.

За да знаеш и да властваш.

Да имаш власт пред другите,

пред другите - неуките.

 

Костадин Койчев - kovak

© Костадин Койчев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • хубаво е, знанието е много важно нещо.
Random works
: ??:??