Баба Мери днес от рано
лютеница ми вари.
Аз щастлива съм, засмяна
и помагам от зори.
Чушки е изпекла вчера,
смляла е домат набран,
но към него и пипера
тя прибавя патладжан.
И пропорциите строго
спазва, за да не сгреши.
Цялата тава аз мога
да изям, повярвай ти!
- Ето ти една филия!
Аз в буркани я държа.
Във мазето ще я скрия.
- Мислиш си, че е лъжа
и не мога със лъжица
цялата да я изям?
- Ти си малка, не лъвица.
После още ще ти дам.
- Но не я мажи! Паничка
напълни ми със черпак!
Аз от твойта лютенѝчка,
бабо, ще поискам пак!
© Мария Панайотова All rights reserved.