В Кения или някъде далече,
червей от земята се извлече.
Местейки той свойто тяло
се оказа пред Лъва изцяло.
Както царски той си спеше,
червеят пред него си брътвеше:
-Уж си ловък и коварен,
а лежиш - сякаш с чук си ти ударен!
Цар си, но не си удачен,
аз съм в пъти по юначен!
И Лъвът отвори си очите,
с гняв показа си зъбите.
-О, червей безгръбначен,
защо си мислиш, че си ти удачен?
Да станеш цар в гората дива
де що за живот се бори и убива!
Да носиш царската корона,
ала знаеш ли на джунглата закона?
-Дали удачен съм сега!
Ще ти докажа без кавга!
Погледни ме само - имам тяло на атлет –
гъвкав мускул, сила ... мога и да съм напет!
Тялото ми само се регенерира,
ако се откъсне и животът ми не спира!
Лъвът лежейки, помръдна свойта лапа,
защото една муха жестоко го ухапа.
Вперил поглед в нея без да иска той самин,
наложи се да каже - на червея „Амин”!
Лъвът отново царски се унесе
и в просъница се произнесе:
„Да би мирно седяло,
не би чудо видяло”.
25.04.2020г.
© Кремена Арменчева All rights reserved.