Бежанска вълна
Безброй бежанци, като скакалци
цивилизована Европа връхлетяха.
От жал прие ги тези чужденци,
останали без хляб, без работа, без стряха.
Гостоприемно тя прие тез милиони
прокудени от родните земи.
Кой тез нещастници далеч прогони?
Кой страх голям в душите им всели?
Дали терорът на ислямската държава,
дали безсмислената гражданска война,
или безумието, алчността на Капитала,
лишили ги от хляб, от дом, от свобода?
Все нови бежански вълни прииждат –
вълни огромни, като в океана.
Надежда в Европа бежанците виждат.
За европейците несигурност настана.
Променя се животът ни в Европа.
Съмнение и страх душите трови -
страх, че ислямът на вратите тропа.
А за отпор дали сме ний готови?
Към Запад все стремят се и не спират,
вървят във студ, във кал, и глад търпят.
Разнопосочни чувства днес душата ми раздират -
от жал сърце ми страда, а в душата – смут.
Дали от ужасите на войната бягат,
или стремят се към по-добър живот?
Съмнения душата ми изгарят.
Аз търся отговор. Дано даде го Бог!
Февруари 2017г.
© Мария Събева All rights reserved.