(за обичта към Майката)
Люта зима. Страховита. Леден вятър свири из степта.
Кършат клони, вайкат се дървета. Засрамени в голота.
Нейде там, високо във небето, осветява скръбната луна.
Из гората заледена бягат сиви сенки. А пред тях сърна...
Глутницата е сърдита. Вият страшно вълчите гърла.
Гладни, диви и свирепи, тракат зъби във студа.
Ще я стигнат, тя кърви. Вълча плячка ще е тя!
Още малко, след което ще я победи страха...
Диша тежко, уморена, бореща се, ужасена...
Пада в храсти заледени. Да дочака там смъртта...
Коленичила, тя стене. Ще полегне във снега.
С кървава сълза бележи край на своята съдба.
Зов отчаян тя надава. Зов предсмъртен е това!
Със живота се прощава. И със своята гора.
Но до нея се изправя, като колос и скала!
Като пратеник на Бога, мощно извисил снага.
Бял вълк раните ù ближе. С обич преклонил глава.
С топъл вълчи дъх я сгрява. С нежност милва я. С тъга.
Той не може да забрави. Някога ù беше син любим.
Тя за него беше майка свидна... Бледоликата сърна.
Беше малък и изгубен. Тя с любов го приюти...
С нейни ласки е израснал. С аромата ù любим.
Затова сега е време Майка си да защити!
На сърната с млякото е кърмен! Той е неин син!
Трака с челюсти свирепо. Святкат в тъмното очи.
Предстои му битка люта. С вълци - братя и сестри.
Ще се бие, ако трябва! Вълча ярост ще кипи.
Плът на свои ще разкъсва! С гняв жесток ще ги смири.
Вече идват! Глутницата наближава. Носи се ужасен вой.
Устрем див! Препускат бясно. НО! Надушват Свой.
Мощна вълча гръд е щит и броня. На ранената сърна.
Преди схватката изпил е... майчината кървава сълза.
Ако трябва, ще загине! Помни вълчото сърце...
Че е кърмен с нейно мляко. Някога, като вълче.
Дали глутницата ще отстъпи? Враг ли ще го нарече?!
Обичта на син към майка кой от тях ще прокълне?!!
© Екатерина Камазовска All rights reserved.