Беше хубаво във дните детски –
дни безгрижни, вдъхновени, волни,
беше хубаво с приятели съседски
да играете така свободни...
Беше хубаво, когато се събудиш,
да не мислиш за пари и сметки,
а без минутка повече да губиш,
да излизаш и се връщаш със подметки,
скъсани от тичане безкрайно
в гонене на топка парцалива...
Беше хубаво и приказно... омайно
да усещаш, че душата ти е жива,
че е жадна тя за приключения –
за къпане непозволено във реката,
за импровизирана колиба на поляната
и за пикници с другари сред гората!
Беше хубаво да се катериш по дървото,
въпреки че кара ти се баба,
беше хубаво да знаеш, че каквото
и да правиш, тя ще ти прощава...
Беше хубаво да бъдеш безразсъден –
за подвизи със пламък неугаснал,
беше хубаво... и пак ще бъде –
забрави за миг, че си пораснал!
© Калински All rights reserved.