Станах рано и щях да се бръсна,
не пяна, а кетчуп от тубата пръсна,
децата засмени, вдигнах глава –
Беше Първи април, господа...
Изнервено бързах – обувки, сако,
а вън пред вратата засичам – кого?
Съседа ми – тоя нещастен дебил,
с кора от банан честити ми Първи април.
От плонжа замаян, главата ме цепи,
пред входа в краката ми спира кола,
а в нея се хилят две като репи –
да, беше Първи април, господа.
Тъкмо потеглям и хоп… полицай,
„Излез от колата и книжката дай!“
Вече се чудех дали да заплача …
„Честит…“ вика „… Първи април на водача!“
Ах, телефона тревожно звъни,
Дeдото шепне: „Искам пари!
С бандата снощи въртехме рулетка...
Спокойно юнак, дедо те метка!
Пристигам и искам чаша кафе,
онази ми кимва: „За днес си сефте…“
Пийвам, о, Боже - блудкав шербет,
„Честит …“ вика „… празник, … е тъй за адет!“
В службата шефа, привиква ме нещо,
под вежди поглежда и става горещо.
„От днес уволнен си!”, „Ами сега?”,
„Спокойно, бе Първоаприлска шега!”
Пожарна аларма прониза деня,
изскачам по стълбите сякаш летя,
долу ме блъска струя вода,
„Спокойно бе, …“ чувам „ …и аз честитя“
Жената следобед обажда се значи,
пред мен нерешени стоят куп задачи,
А тя ми изкрясва: „Искам развооод!”
„Дано е шега!” – избива ме пот.
Денят отминава, аз съм в криза.
Усърдно си дъвча новата риза.
И става ми кофти и става ми зле,
будалкат ме сякаш съм малко хлапе.
Качвам се горе на сграда висока.
„Стига, ще мра – вие снимайте скока!”
Долу притихват – кънти ми смеха:
„Ха, ха, ха, хааааа,
Нека сега и аз чиститяяя ….. ааааа …..”
Странно, сънувам, че ме пекат!
В очите ме зяпнал тип черен, рогат …..
„Къде съм?”, „В Рааайа …..” – хили се той,
„Майтап, бе душице, ….. вече си мооой!
Аха, ха, ха, ха, хаааааааааа.”