Старият баща сина си съветва:
– Бъди честен, упорит и корав,
не кърши фамилната клетва –
тази в кръвта на човешкия нрав;
няма да бъдеш пристрастен
и стой зад думите отговорно,
бъди почтен; строг – не съвсем
и избирай всичко доброволно –
животът ти да бъде като песен.
Помни, най-важно е да си жив
и по-добре е беден, но честен,
отколкото богат и несправедлив.
© Никица Христов All rights reserved.