Не изпадай в екстаз,
ухилен налудно,
докато блудствам с думите
и ги натъпквам изкусно
в пазарски чанти,
в кули с лица на трапец,
в пробити улуци
и кофи за смет.
Нестройни редици -
дефис, запетаи и главни - подрязвам грижливо с градинска косачка.
Перфектно!
Изящна канадска ливада!
Думи жужене, думи без тежест;
думи помии, думи дрънчене;
думи навързани, без да са свързани-
с девствен фасон и нагон на отвързани.
Не измервай с поглед якостта на гръбнака ми,
докато ги продавам през рамо,
за лев и шейсет.
— Заповядайте, вземайте!
Има за всички!
Разтеглете локуми
от евтини думи,
настържете им трюфел,
облейте с боза!
Извлечете облаги
от сочните фрази
и придобийте значение
на нищожна цена!
Съединител, газ.
Подкарвам кервана
в дефилето на петнайсет минутната слава.
Внезапна спирачка!
Изпускам волана, поемам въздух
и се обръщам назад.
— Задръжте си, моля, бордните карти
и се пръждосайте всички в първоначалния ред!
Но оставете си думите върху седалките,
за да не слушам звука от тях занапред!
Събирам накуп останките,
олигавени
от претенциозната, вряскаща клика.
Разтварям широко устите на перфораторите,
набутвам ги вътре
и силно нагоре притискам.
© Ирина Колева All rights reserved.