Една чиста и искрена мисъл,
кога в на човека ума заблести
на злото разбива скритите козни
и всяка лъжа, що там се таи.
И път си проправя през тръни
от страх, самота и измамни мечти,
държи го човека, да се не спъни,
че пак би окалял свойте страни.
И води го мъчно през света, неразбран,
всички го сочат, говорят му жлъчно:
Няма ли в тебе капчица срам,
да напуснеш света материален
и да гониш един идеал?
Не копнееш ли вече и ти като нази
да си бляскав херцог или крал?
Да имаш и купища злато,
палати, придворни, жени,
да живееш щастливо, охолно, богато
чак до дълбоки старини?
А той се обръща и тихо им казва:
Кому ще съм нужен със този морал?
Кой ще милее изобщо за мене,
щом вземал съм много, а нищо не дал?
Кого ще усмихнат богатствата мои,
на кой ще протегнат за помощ ръка,
ако грабил съм само със шепите свои
и опивала ме е таз суета.
Ако лъгал съм, често предавал
и мачкал съм аз на някой честта,
ако съм даже човек нагрубявал
и нечисти били са мойте дела.
Кому ще съм нужен, потребен,
пък макар да стана и крал?
Накрая от всичко човешко остава
само кой колко обич е имал и дал.
© Ивана Бойчева All rights reserved.