Болнична поема
Четвърта стая, ох, четвърто легло,
приюти ме днес с моето поредно тегло...
Ах, каква съдба, ах, какъв късмет... живот!
Как незнайно попаднах за миг зловещ в плен,
точно на рождения си ноемврийски ден.
С болка сковаваща, зловеща, парлива...
Утрото на втори усмихнато и живо
погали ме мило в болничната стая.
Лек да намеря за болката желая,
на крачето - нервчето обтегнато, парливо...
До мен тихо поохква с болки Севие,
с дискови хернии, тежко ранима...
С операции две... ах, писано тегло!
Телефонистче чудно ми е по легло...
Обръща се трудно... с болка крачето
и ето - леля Мария с присвити очи.
С диабет коварен... проблеми вълнуват,
вените слаби... сестри се редуват...
С име свято... с грейнало лице,
измъчи се милата... сви ми се сърце...
Добротата ú тихо в очите личи,
синапки вкусни дари ни мило в зори...
Близко тук до мен е Айшенцето,
с шипче... изкривено е краченцето.
Диабетът я обзема... но помагачка първа,
на системите към края, тя ни отърва...
Бърза до сестрите с ведра усмивка,
чайчета носи неуморно от "двора"...
Колко е добричка към всичките хора!
Рожбата ú мила с мама е щастливка.
В тази схема на забързано време,
всеки някак здравето по своему вреди.
Славчето срещу мен, моя колежка "родинка",
озова се при нас с тръпнеща ръка...
Ех, съдба... съдба! Спомени изплуват...
За ръцете тъй чевръсти, за младостта...
Нищо... времето не връща се... за беда...
болнична стая 4 тука ни събра....
Шестото човече, наша баба Анка.
С диабетче... кръста зор ú дава.
С топли ръкавички, с гетите шушонки,
топли стари стави... живот продължава...
Нека Бог на всички щедро здраве да дари!
На медиците ни стриктни - благодатни дни!
За грижите, за тежкия им труд - сърдечно
здраве и късмет! Малък дар... Ще ви помним вечно!
PS: Прекланям се пред здравните работници в Поповската болница... изоставена, без средства... персионалът не е получавал заплатите си от април, но още правят всичко възможно за хилядите като мен! Болницата е водена умишлено към фалит вече 8 години, с помощта на стария-нов кмет Веселинов. Затова персоналът напуска и тръгва по света, малкото останали медици карат по две смени... А, повярвайте - инсулти, травми и сковавания чакат ли, чакат спешна помощ!
© Елена Калчева All rights reserved.