Въстана народът, не търпя тегло,
раята наша много се потискаше,
оковите носеше на тиранско зло,
да живее свободно вече искаше!
И Ботев правилно изхода прозря -
въстанието е едничката надежда,
слънце най-сетне народа ни огря,
писна му вече глава да навежда!
Край Козлодуй с шепа "глави луди"
излезе на борба с деспотията той,
българинът най-сетне се събуди,
спря да е роб, превърна се в герой!
Примерът велик ни вдъхновява и днес,
на всичките паднали нека се поклоним,
българинът от злото се измъкна с чест,
нека на чужди сили да не се преклоним!
© Георги All rights reserved.