БУКЕТ ЗА ЦВЕТНИЦА
На всички българки и българи, които
носят имена на цветя, звезди и съзвездия
Един светлинен лъч нощес си хванах
от погледа на Талевата Ния
и ме събуди празнична камбана...
И Цветница избухна в шаренùя.
Звезда Зорница рано път ми мина.
В душата ми прозвънна нежно струна.
Прегърна Явор своята Калина,
а аз от Бога сякаш бях целунат.
Над вечните Албена и Биляна
изгряват ярко Ралица*, Деница** ,
до Десислава - мъченица Яна...
Цвят до цвят - светица до светица!
Звезда Зорница днес не ме отмина.
В душата ми звъни отново струна.
Целуна Явор своята Калина...
А аз от Бог отново бях целунат.
______________________________
* Ралица освен име на цвете е и народното
название на съзвездието Орион, едно от
най-ярките в звездното небе
** Деница, Денница или Вечерница хората
наричат най-ярката звезда на небосклона.
Това обикновено са Венера или Марс
© Николай Христов All rights reserved.