Българийо моя!
Българийо моя, Българийо свята,
ти, коя си най-красива на земята.
Със своите гъсти, рунтави гори
и високи, небесни планини.
С дългите като лами реки,
и кристални, ледени води.
Защо, ти, Българийо свидна,
коя имаш една история
от всички други най-завидна,
си всеки ден и всеки миг
сквернена без капка пощада,
от твоите собствени синове
изгаряна безскрупулно на клада?
Защо омраза е обхванала всуе
и кой где намери, там те плюе?
Забравили за подвига на Аспаруха,
всеки сее омраза и разруха.
Обичта към теб в тях замряла,
а алчността душите им разяла.
Забравили петте века в калта,
приемат турския с отворени врата.
Гаврят се с Ботев, Симеона, Левски
и още умрели за нас герои десетки.
Качили се с измама на върха
и над народа завзели властта
сеят с пълни шепи глада и смъртта.
Тероризират, заблуждават, мамят,
те тайно от домовете хляба ни вадят.
Всеки гледа, майко, нещо да заграби
и останалите след себе си да изостави.
Всичко, що може, бяга бързо навън,
защото гладен трудно хваща се сън.
И ако Апостола се не върне от Рая,
какво ще стане с нас – не зная!
Това, родино мила, е реалността,
за която априлци проляли са си кръвта.
© Виктор Табаков All rights reserved.