Българийо, пази Апостола!
(посветено на Васил Левски)
"КОИТО ИСКАТ ДА УМИРАТ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО СИ,
ДА БЪДАТ ГОТОВИ! - Васил Левски
Пророк ли го е казал? -
ГЕРОЙ! - синът на кървава земя - отечество поробено,
на майки хиляди с почернени души -
един-единствен син - така свиден и за теб, Българийо!
Земята българска, превила гръб
под тежките окови на робството
и някъде във свойта топла гръд
откърмила е чедо с борбен дух,
с душа кристална и желязна непокорност.
За АПОСТОЛА животът е борба.
Сърцето му отмерва свойте смели часове,
предречени единствено на делото,
и в студ, и в сиромашки глад
от сините очи струи веселие...
С песен на уста замръква
сред тъмни калдъръми и дворове,
но дава смелост и опора
на българите в дните им поробени.
Българийо, пази АПОСТОЛА!
Сред новите открития на времето свободно -
компютри и реактори, и полети в Космоса дори -
душата на АПОСТОЛА е с нас!
Нима очите му не бдят от синьото свободно българско небе,
обречени завинаги в безсмъртие?!
БЪЛГАРИЙО, НА КОЛЕНЕ ПРЕД СВЯТОТО БЕЗСМЪРТИЕ!
17.03.1987 г.
....
А днес 19.02.2009 г. България си спомня за АПОСТОЛА! - За такава ли България Васил Левски мечта?!... А иначе очите му сини ще ни гледат винаги от свободното българско небе!
© Сашка Нешева All rights reserved.