Ооо,Свещена нощ!
С толкоз искрена и щура радост,
в невиждана и буйна сладост,
с дивашки eнтусиазъм,
търчат в душевен оргазъм...
ХОРА
Стари, млади, голобради,
надарени, нежни и обезкосмени,
идиоти, травестити и олигофрени
лукави търговци и продажни журналисти,
чалгаджии, бачкатори и мързеливци,
един кат' всички, всички кат' един ...
ИЗЛИЗАТ
От стари блокове панелки,
от палати, дупки и къщурки,
и търчат, търчат
в барове, мизерни кръчми и локали
с остри зъби и очи блеснали,
с дяволски костюми,
в зловещи маски,
нови, стари и реликви,
празни, грозни, кухи тикви
и кънти в ноща вик неповторим
ХЕЛОУИН, ХЕЛОУИН, ХЕЛОУИН...
И гледат отгоре, потънали в забвение,
потресени, със недоумение
Паисий, Софроний и Алеко
и Вазов се кръсти, че е далеко,
Каравелов горкия и той онемя,
а земята на Ботев и Левски
отново е робска земя*...
ПОРОБЕНА
Но не от душмани,
а от страхотни,
неграмотни,
псевдопатриоти,
откровени идиоти,
мафиоти...
ПРАЗНУВАТ, ПРАЗНУВАТ...
Каквото и да е.
Веселба да става, песен да се пее,
да се ядат кюфтета,
вино да се лее,
да въртят гюбеци,
да плющят кючеци,
да дрънчат дайрета,
да свирят кларинети,
да вървят и лотариините билети.
Без ценности и идеали,
потънали в духовна нищета,
в небрежна и свещена,
белоснежна.
Велика простота...
РОБИ!
Но млъкни, сърце**!
А пък и да не млъкнеш – на кой ли му дреме?
Сега е момента
в туй разделно време
да викнем всички в глас един
ЧЕСТИТ ВИ, БРАТЯ, ХЕЛОУИН!
____________________________________
* – "Чавдарци" – Хр. Кърпачев
** – "Хаджи Димитър" – Хр. Ботев
© Живко Димитров All rights reserved.