Функциониращ, мислещ здрав човек,
образован, точен и напет,
пълен с овчедушна добродетел
и за персоната си пръв радетел,
функциониращ само на конвейер…
Подготвен от учител, някой Мейер,
оценен от психолози, педагози и педанти,
готов да бъде бръмка във войска от дилетанти,
където сбирщина се сбира в човешки капитал,
където всеки редник гласи се за капрал,
но съдбата отредила е да бъде черна пешка
и от високо да го гледа цар с насмешка,
да бъде функция на фигура в игра на фигуранти…
Но заменяема в края не от дама с брилиянти,
не с царицата всесилна, а с поредна проста пешка -
роботизирана, по-лесна за поддръжка от човешка.
В партия, в която няма връщане на ход назад…
© Александър Митков All rights reserved.