Чудо някакво е станало тогава,
българи да се сберат,
и да вземат общо дело да решават,
България да изградят!
Чудо някакво е станало тогава,
чудо някакво, тук някой сътворил,
сбрал парчетата
на стара скъсана забрава,
и от тях държава изградил.
Чудо някакво е станало тогава,
чудо някакво тук някой сътворил ,
българи събрал под общо знаме,
и от вековните мечти изстрадани,
туй петаче днес България,
с духът им сътворил!
Кой тогава, как и с кво събра,
българи, онези там, тогава,
все юнаци със мечти
та духът да литне пак да се сражава,
да я има днешната държава,
за децата им от бъдещите дни!
Чудо е било тогава,
чудото е и сега,
дето днес,
едни мечтите разпродават,
другите предъвкват и мълчат!
Идеала днес го няма,
идеала днес е разпилян,
идеала там лежи забравен
между порциите окраден блян!
Чудо някакво е станало тогава,
да забравят себе, род, пари,
само мисълта за Българска държава,
карала ги с кръвта си
да поливат родните земи!
Чудо някакво е станало тогава
с чудо някой, българи обединил
обща кауза, обща цел,
да възродят вековната държава,
тази цел, от егоизма личен,
взел та сътворил!
Чудо някакво е станало тогава,
българи да се сберат,
и да вземат общо дело да решават,
българска държава да градят!
Максим Велков
© Максим Велков All rights reserved.