Все в нещо България влиза:
в политическа, във финансова криза,
в аварии и бедствия
(все с фатални последствия),
в екологически катаклизми.
Такава ли ни е Орисията българска
или с геном сме - тотално сбъркан?
Парламентът ни бъка
от политици латентни;
из кулоарите щъкат
законотво̀рци - все импотентни.
Пленарната зала
перманентно тресе се
на Рихтер по ска̀лата,
от "конфликти на интереси".
А ти, народ-Суверен, где си?
(като призраци бродят
нравствените кодекси.)
Без война, сякаш живееш
в безконечна евакуация;
все форсмажорни са ти обстоятелствата
(сякаш заместил Христа на разпятието);
прелъстяван от свойта
шоу-куклена Демокрация -
все до оргазъм, без еякулация.
Вече нация сме на хемодиализа.
Работите ни, до една - квази.
Магистрални задръствания
от престъпници и простаци.
Магистрати - в морална прострация.
Тинейджъри-свръхинтернетни,
пелтечат на Кирилица аналфабетно ...
... И какво в края на краищата
от национал-равносметката излиза?-
само абсурдите и парадоксите български
не са в криза.
Или речено простичко:
каквото и да ни влиза,
не рачи хич да излиза.
P.S. О, мистика на българистиката!
Току-виж - Чудото българско станало:
с тез авангардни "ГМО"-експерименти,
ген за нация - съвършената, да сме прихванали
от генно модифицирани "Хомо сапиенси".
© Вълчо Шукерски All rights reserved.