Да чуят всички, да знаат
какво й чудо станало
в това ми ти село Цървулци!
Аресали са, залибили
Гориня - момък делия
с Павлета - млада момица.
И двамцата лика-прилика,
и двамцата селска слава.
Ама им много душмани.
Сватба не даят да има.
Гориня бил вагабонтин,
ни мойл къща да чува,
камоли челяд да гледа...
Със тежки думи отровни
пълнат на Павла главата,
но й не пълнат сърцето,
че й е Горин изгора.
Отде й зачул пък тейко й -
и той Павлета не дава
на Горин да си престане.
И са решават двамата -
Горин, Павлета да крадне,
като са пукне пролетта.
В тежка чужбина да идат -
немили, клети, недраги.
В чужбина къща да струпат
и челяд тамка да чуват...
Че либовта предели не знае -
в Цървулци ни мой да трае.
© Татяна All rights reserved.
: Аха
,,!!! ЪХЪ , от мен!!!