Да бъдеш или не?…
Tуй е въпросът.
Дали Човек да бъдеш,
или да смажеш всяко чувство в теб,
дали с очи невинни да гледаш на света,
или да приемеш, че света си ти,
че само ти си важен в този свят,
и същества са другите, създадени
слуги да бъдат в твоята игра.
Да бъдеш или не?…
Дали душата твоя
все още може да мечтае,
или превръща се в камък
в сделка с Дявола лукав?
Дали все още очите твои
виждат светлината,
или пък мрака черен
ще бъде твоят бог?
Да бъдеш или не… Човек?
Tуй е въпросът.
Дали по пътя праведен
с кръста тежък ще вървиш,
или с безмилостна усмивка
ти своя свят ще обречеш
на мрак и мъка, болка
и страдания безброй?
Дали човешките неволи ще изпиташ,
или слуга на дявола ще бъдеш?
Да бъдеш или не?...
Една изстрадала душа,
но със стремеж към светлината,
изпълнена с любов и доброта
към другите в света,
или пък друг ще бъде твоят път,
изпълнен с измамна красота,
която носи само болка на света.
Да имаш всичко материално
що желаеш в този свят,
но само плът и без душа
да бъде твоето тяло.
Да бъдеш или не?…
Tуй е въпросът.
Дали сърцето твое
не ще почувства милост нивга,
или с кървави сълзи ще плаче,
когато чуждото страдание то преживява?
Дали ръката твоя
безмилостно шамари ще раздава,
или в приятелска подкрепа ще я подадеш
на всеки, който има нужда?
Да бъдеш или не… Човек?
Тоз избор никак не е лесен,
когато примамливо край теб
е пълно с дяволски капани.
Да, много трудно е да си Човек
във време тъй безценностно и бездуховно,
но знаеш ли, създаден си с мисълта
да бъдеш ти Човек все пак.
Затуй добре си помисли
и правилният избор направи…
Да бъдеш или не… Човек?
Tуй е въпросът…
© Росица All rights reserved.