Да знаят децата ни кой е повел
бунта и гръмнал е първата пушка;
да знаят кога без ред и без цел
е ставал народът на кръв и на мръвка;
да знаят кой Ботев е, де е роден
и къде за последно погледнал небето;
да знаят къде, защо и в кой ден
увиснал е Левски със чест на въжето;
да знаят кога и двете Българии
в една се събрали. И святата памет
да пазят ревниво; на героите стари
с главици приведени чест да отдават.
Да пеят все още геройските песни,
със гордост, а не ей-тъй, за смях;
да знаят децата, че инак е лесно
идеали народни да станат на прах.
© Мария All rights reserved.