Аз не обичам изхода фатален
и няма да ми писне да съм жив.
И мразя се, когато съм печален,
когато пея, а не съм щастлив. *
Владимир Висоцки
/ 25 януари 1938 - 25 юли 1980 /
Аз мразя се, когато съм наивен
и друг живее в мен като Смъртта.
Аз мразя се, а толкова съм верен
на теб, на него – вятъра с крила.
Аз литвам всяка вечер жаден,
смеха си сливам с вечерта.
На кея морски под звездите, гаден
Животът се превръща в светлина.
Не казвам нищо! Просто аз обичам!
В една вълна отронвам по сълза.
От Бог ли тя е тъй различна
и шепот е на слънчева жена?
И няма време сякаш тя отлита
и бърза като вятъра велик.
Догонвам го и тихо сричам
думи от душата на Света.
И сякаш всичко е отново бяло
и сякаш е небе от светлина,
недокоснато и неизпято,
от изгрева вместо Смъртта.
_____________________________
* - Превод от руски: Румен Леонидов
© Галина Москова All rights reserved.