Думи за живота
Ще има кал в живота ни,
ще има смрад и пръски.
О, светлината тука
има антипод!
И хората един на друг
все някой ще насъсква.
И вечно туй ще трови
техния живот...
Ще има сълзи, зная,
и горчиви дни ще има,
и мъка ще разкъсва
хорските сърце.
Но радостта от светлината
е неповторима;
а и усмивката,
във хорските лица.
Не са, не са нахалост
дните отлетели...
Вълнува ни и днеска
Драмата в света!
Искрите романтични
цял живот са тлели...
О, струва си от тях
венци да се плетат!
И вечно да се бориме
със злото във човека,
защото то самичко
няма да умре,
и избуява като плевели
от памтивека
и просто няма друга сила
да го спре...
31.08.1979 г. София
© Христо Славов All rights reserved.
със злото във човека,
защото то самичко
няма да умре,
Прав си Христо,дано с красотата в поезията спомогнем за това!