Думите
На "мъдрост" хора някои се радват.
На думи. Думи без зад тях реалност
Лъжа са те, омотаване в понятия - мъгла.
От думи неясни и мъгляви пази се!
Обяснения словесни щом много има,
Не вярвай и не се напрягай.
Думите благословени са когато -
Картина, образ те творят -
Ясен слънчев ден рисуват-носят.
(Картини земни, ясни и конкретни,
Кат на Ван Гог, Шишкин, други.)
Оставѝ реалността да ти говори.
Думите - по-точно, звуците във тях.
Някой казал нещо, цитираш и
В капани чужди влизаш смело.
Зависим ставаш, за чужди мисли
Отговаряш.
Не - сам мислѝ, създавай и добивай,
"Злато" със чук - длето.
"Р" - буква - рало означава,
Тя оре земята. Най-, буква тя,
трудолюбива е.
Т - значи твърдост и площадка -
Твърдина.
Ж - жарава - огън. С - съединение.
Научи се сам да мислиш, да ореш
И да стоиш - стълб в природата стани.
Мислител и творец - чети,
знания скромно-скромни
Придобивай.
Не бързай с "пити" чужди да се
Хвалиш.
Създай-имай собствена градина.
Любопитен не бъди, да знаеш
Всичко - капан, засада е това.
Човек със своето съзнание -
Ведро е, съд и "кофа".
Пълни я таз вместимост с образи
И мисли, що бодрост, сила
Носят. На твоите цели въплащение.
Не отегчение, разложение, скука
За духа.
Не плът си само ти, не просто
Ум, не вяла печка.
Дух интересен, от огън насладен и
Устремен - от чувства утрамбован -
да бъдеш трябва ти.
Умът светилник да ти бъде, а
Волята - изпълнител силен -
Кат трактор, багер, бик и вол.
Дух, водач на твоята душа
Да бъдеш трябва.
Да се храни душата - да "пасе"
Свежа най-, ароматна - тя - трева.
Душата е градина вечна, що
Се в теб сега формира - ще
обединява тя във вечността
земята тук с Небето-небесата горе.
И в таз градина и гора ще се носи,
ще се рее твоя дух Прекрасен.
Дом и обиталище, бивак ще
Бъде тя за него. Аеродрум, летище.
Думите - в тях лъжа се крие често.
Бой се и пази се - чисти ги ти
От паяжини, прах, - събирай
Хубавите вечни камъни.
И дом вечен построи си.
Думата - когато във природа
Се превърне, когато влезе във
Природната реалност -
Тогава "камък" вечен става
на душата и духа.
Песен най-добра и мантра е
Думичката "слава".
Слава значи - "искам, утвърждавам
Таз реалност, гарантирам аз за нея".
Пеенето и прославяне на боговете
Е занятие благословено - леко,
Ненасилно.
Нек се рее в този миг в необятната
Неопределеност твоя дух - "ловец",
"Рибар" да стане на идеи, ценни мисли-
Чувства.
Слава на Велес, на Лесничея -
Нек да кажа аз сега.
Да преча - не - на човека всеки
С мисли други и подобни.
Тук се дават семена, идеи,
Формули и уравнения.
Вземай смело и мислѝ,
Садѝ, отглеждай.
Във ума, в душата, и
тук под слънцето - в живота.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.
Веднага си помислих, че буквата Я си прилича на всеки от нас, макар и в българския език Я ет АЗ