Душата птица
Сравняват душата със птица поетите,
как иска да литне тя в небесата.
Наистина, колко са прави поетите,
но птица в клетка е днес душата.
Мълчалива, тревожна и сгушена,
как искате нежна песен тя да запее?
Свита, проскубана и омърлушена,
тя за свобода и простори копнее.
Наричат клетката демократична,
че уж са променили се тук времената,
но се оказва жестока измама оптична,
на глад и жажда обрекоха душата.
На хора птичи диригентът е гарга,
с полицейска палка тя дирижира
и вместо оратория, звучи чалга,
културата, брате, тука умира.
Но птича песен вечно ще има,
щом с малко вода и трошички,
пролет и лято, есен и зима,
поетите хранят нашите птички!
© Марин Маринов All rights reserved.