Дядо Коледа и Дядо Мраз горещо спорели
кой от двамата е по-обичан от децата.
И добрата фея на нощта помолили и уговорили -
в сънищата детски да се вмъкне чудновато,
за да разбере кого от тях сънуват повече децата
и веднъж завинаги да сложи край на препирнята.
Но насън дечицата празнували и с Дядо Коледа, и с Дядо Мраз поравно,
и така задачата била неразрешима - яяявнооо!...
А и щом събудели се, търкайки очички,
две неща разказвали - две приказки добрички.
Нека чуем първата
и дъх да затаим! -
Може би задачата
сами ще разрешим!... :
„Мамо, Дядо Коледа ми се присъни!
Чукна по прозореца и ми намигна!
Каза, че чувалите с подаръци са пълни и бездънни,
и към него сприпнах се насън, за да го стигна,
но... не щеш ли се събудих, скочик към прозореца, а там в далечината
Дядо Коледа ми махаше откъм шейната.
А когато към елхата в стаята очи обърнах,
аз подаръче за мен от него зърнах.
Беше истинска тържествена цигулка,
сложена в кутия - сякаш кукла в люлка!“
Тази приказчица беше първата от двете.
А сега и втората да чуем! Тихооо! И слуха си наострееетеее!
„Мамо, тази нощ сънувах Дядо Мраз!
Беше белобрад и беловлас!
Той помоли ме помощник да му стана
и да бъда в работата му отмяна.
Колко хубаво е, мамо, да помагам
и елените на Дядо Мраз да впрягам!
Дядо Мраз подаръци раздава
и да бъдем по-добри ни поучава.
А накрая той за помощта
подарѝ ми три неща -
своя празен изморен чувал, невиждан досега компас и истински далекоглед...,
и присъни ми се, че ми пожела и много здраве, и късмет!
В миг събудих се и радостно подскочих,
и към нашата елхица се насочих.
Мамо, там ме чакаше желан компас,
а до него пишеше: „От Дядо Мраз!“ !“
Тази приказка, дечица, беше втората от двете.
Помислете, отсъдете и накрая - спорът как да се реши - кажете!
А и феята била тъй много затруднена,
че задачата останала наразрешена.
И добре, че най-подир и Дядо Коледа, и Дядо Мраз се убедили,
че и двамата са на децата (и големите) еднакво мили!!!
© Стоян Минев All rights reserved.