В детската градина
намерих охлюв бял.
Насред вода и тиня
в черупка свит и цял.
На другарката* го дадох,
изтрит във моя панталон.
"Сигурно е гладен – казах
– самотен и няма дом"
"Пълно е с такава твар
– с погнуса каза тя!
Хвърляй го на тротоар,
измий ръцете си, свиня!"
На мен ми стана тъжно
прибрах го в джоба скъсан
и чаках Тати да ме вземе
от градината – намусен.
Прибрахме се във къщи,
а мама там се мръщи
"Пак си късал джобове с пръсти,
а вътре охлюви, цифки **тлъсти!"
"Мамо, намерих го в калта
показал мънички рогца.
Няма никой на света,
да го оставим у дома!"
Мойто мляко да изпие,
дай му мъничко храна.
Аз ще слушам, а вие
оставете го до сутринта!"
© Хари Спасов All rights reserved.