-Тихо, сега, дете! Ако не вдигаш шум
ще видиш как живеят те!
Но, винаги имай едно на ум!
За да не ни видят, че тогава
ще настане дандания голяма.
Ела до мрежата и виж- как си приговят храна,
как лакомо ядат и пият, как техните деца
играят, и сред дърветата се крият.
Виж, как спят увисени на клони
и как смешно в просъница всеки мухи гони.
Виж, как влизат в своите бърлоги и излизат с кожи нови!
Слушай, как шумно говорят, смеят се и си подвикват
На тоя шум безразборен аз така и не свикнах!
Добре, че, поне на ум им е дошло
да се изхождат всички на едно место,
че инак ще трябва в гората
да си носим на рамо лопата!
Ела, да видиш, ела!
Една сърна сърненцето си тихо повика,
застанали до мрежа телена насред горичка.
Погледа то, а после попита:
- На това ли, мамо, зоопарк му се вика?
-Не! - поклати тя глава- Макар, че много прилича!
Това тука, детенце, къмпинг се нарича.
© Ани All rights reserved.