Есен
Със огънатите клони
в зрялата си красота,
в кръговрата от сезони
тържествува есента...
Със лозята натежали,
в сладостта на всеки грозд,
и с берачките запяли –
и със всеки вдигнат тост...
А с промяната в листата -
есенната красота
се пренася и в гората,
и във полските цветя.
Вятърът е тук – частица
в есената красота,
но без прелетните птици
тъжно-тихо е сега...
Той не може да замести
птиците във песента
нищо, че опитва често
да завири на листа́...
... Изведнъж от хоризонта
дъжд нечакан завали́ –
малко хладен да напомни
предстоящите мъгли
и това, че красотата
преходна е на света,
а оттатък необята
дебне зимна красота...
... В смайващата елегичност
властваща из есента –
възприемам романтично
даже и Преходността!...
17.02.2021.
© Коста Качев All rights reserved.