ЕСЕН
Преди да плъзнат подир ден мъглите
и капки тежки да се търколят,
в гората уморено се преплитат
дърветата и сменят цвят след цвят.
В учудващ стил художник е изваял
картина с милиони цветове,
че даже и в палитрата не зная
места ще си намерят ли поне?!
А погледа се плъзга и опипва
по тази дива, проста красота -
през клоните поклащани политва-
сякаш коси, развени на жена.
Над тебе плащ се спуска нереален
от пъстри и нашепващи листа,
със огнен блясък и със стон фатален
от пускат се на морната земя.
И само твойте крачки през килима,
шумейки заглушават този стон
нашепват, че след есен идва зима
и сменя тъжно вятър тон след тон…
Тогава тази пъстра амалгама
от огнени и меки цветове,
снегът ще замени със друга гама
и ще накара времето да спре.
Но тук в гората още се преплитат
и сменят се в листата цвят след цвят - преварили дори със ден мъглите - трептят, играят, гонят се, блестят…
© Станимир Власакиев All rights reserved.