***
Той е бавен – охлюв същ,
ала къщичка си няма.
Рови, сбира гъбки в дъжд,
а е без торба на рамо.
Лиса срещне ли, се свива
ей тъй – на кълбо бодливо.
Жабите от него – беж!
Що това е? /Таралеж/
***
Кака Рошка спи по множко –
още светло е навън,
курника гласи за сън.
От стобора Петльо кряка,
шум поде: „Вечеря, како!“
Клъвна бързо пет пирожки,
а за Рошка – само трошляк!
Що е туй, деца? /Кокошка/
***
Остър взор, рогата – вити,
вълна бяла и копита.
Екна чан, врагът – сразен,
на стадата е водач …
/Овен/
Гатанките участваха в Националния конкурс за литература „Янаки Петров“, гр. Средец, приключил на 20.08.2023 и не спечелиха нито една награда.
© Мария Димитрова All rights reserved.