Гледам как заплита баба
песен в свойта прежда.
Също както меси хляба,
думички нарежда.
Шарени конци избира
и във слънце сплита,
както клас по клас събира
за питката си жито.
Чаткат куките и двете
и изплитат песен.
Пее сърпът ù в ръцете
за жътварска есен.
Гледам как заплита баба
песен в свойта прежда.
Също както меси хляба,
думички нарежда:
-Да сме живи, да сме здрави
и да бъдем сити,
не толкова със хляба,
колкото в душите.
© Мариян All rights reserved.