Гошко, вече бе голям!
Беше станал “На години”!
Той разхождаше се сам -
без бавачки и роднини.
В сряда, тръгна на пазар -
куп покупки да направи!
Трябваше да купи Нар -
сладко сокче да си прави!
Той отиде право в Лидъл,
дръпна си една количка
и завърза своя Бигъл
сред зелената тревичка.
Важно стъпи в магазина
и без изобщо да се бави,
той от плодната витрина
пресни Нарове набави!
Взе си също и лимони...
връзка лук... и магданоз,
малко семки и бонбони,
взе си даже - цял кокос!
Той... количката отрупа
с много плод и шоколад,
не забрави да си купи -
даже шипков мармалад!
А за Бъгси, му изпадна
ефтин - кучешки салам!
Две щафети бързо грабна,
бяха близо... килограм!
Гошко... имаше парички,
разплати се със замах...
и със пълната количка,
с Бъгси тръгна към дома.
Но на близката пресечка
спря го пътен Полицай!
Бе попаднал на засечка,
нещо бе... загазил май!
А Патрулът се изпъчи -
със Кобур... и със Пагони!
Акт поиска да му връчи
за количка - без талони!
Гошко, жално запремига
и призна за свойта грешка:
-Тази бричка е от Лидъл!
- Имам касова бележка!
А Полицаят смешно зяпна
в смачкания касов бон...
Гошко, гледаше в земята -
Бе, виновен - по закон!
И без да чака, той обърна
”нередовната” количка...
В магазина сам я върна,
а с металната паричка
той от касата си купи -
най-огромната... торба!
Почна в нея да си трупа
Нар и шипков мармалад...
После, трудно се понесе
сред зелената трева -
Тоз пазар не беше лесен
без колички... и права!
В този миг... се чу сирена!
Бъгси, пръв нададе лай!
Гошко, хвана го Мигрена,
мерна - “онзи” Полицай!
Той със мощната патрулка
се паркира “баш” до тях!
Гошко... сви се на шушулка,
затрепери чак от страх!
Но “най-проклетото” ченге
го покани... във колата!!!
Там успя, да побере -
даже Бъгси!... и торбата!
И с най-жестоката сирена
той потегли с пълна газ!
Гошко, нямаше Мигрена,
бе изпаднал - във екстаз!
Чак след няколко секунди
той - от “кефа” се съвзе!
Почна с радост да се чуди -
Май, пред блока бяха те!
Там пък... чакаха комшии -
Баби... Дядовци... Деца...
Гошко, искаха да видят
в полицейската кола!
А Полицаят го изпрати,
изкомандва му - “Отбой”
И Гошко, без да си изпати,
стана истински... Герой!
© Yuri Yovev All rights reserved.