Как да се престориш, че в книжовището
не се разпознаваш с любезния прием?
Всеки вестник, всяка школа, всеки хор
те притеглят и ти влагат делото за съдеец.
Положително, читалищният взор
е модифициращ по своеволни похвати,
защото използва по-добър поглед
и постъпва по уречени правила и схеми.
Да се черпи просвета на яки основи,
книжнината посочи Неофит Бозвели,
и от изпепеления крайдунавски град
читалище свидно свищовско направи.
Средище, дом на стара и нова култура
свети с просветителски пламък и дух.
Събира и пази прастари завети и далнини,
за да се познаем и идентифицираме с тях.
на родния ми гр. Свищов
© Мария All rights reserved.