Dec 19, 2012, 6:09 PM

Грешка 

  Poetry
523 0 1

 

ГРЕШКА

 

            “Замълчи, език! Ще ти дам хляб”

                                                  Гай ПЕТРОНИЙ

 

Изглежда всичко съм разбрал погрешно...

 

Не като Крез живял, но не и беден,

за хляба в дните минали и днешни

на теб разчитах, мой език.

Не ме подведе!

 

А трябвало да замълча!

Да стисна устни!

Ни думица да изрека да не посмея!

За немота във всяко време хранят вкусно.

Но аз сгреших.

А трябвало да онемея!

 

Сега съм стар.

По навик сплитам слово,

по навик го пилееш ти в света човешки,

но времето край нас е по-сурово...

Дали не правим, мой език, фатална грешка?

 

Днес нямам вяра и ме спъват сто съмнения,

днес мракът следва изгрева

и вечери по пладне,

и нямам хляб ни аз за теб,

ни ти за мене,

и крачим двамата еднакво гладни.

 

Какво пък, и с оскъден залък бива,

отдавна свикнах с мрак над мойто рамо...

Тъй както бяхме с тебе някога щастливи,

сега гладувай с мене, мой език.

Не млъквай само!

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??