И КОЙ СЪМ АЗ?
... ако ме хване някой ден склерозата,
и аз забравя кой съм в този свят –
кой е написал "Името на розата"
и кой е Данте? – с неговия "Ад",
дали по Димчо падам си, по Лорка ли? –
или по Бърнс със цъфналата ръж?
А може с Дядо Вазов да сме поркали
при Странджата в Браила – древен хъш!
Легенда ли са вятърните мелници,
с които се е борил Дон Кихот? –
ще си мълчи в безпаметните делници
във мен княз Мишкин – пълен "Идиот"!
Ще ме проклина цяла нощ Джокондата.
И Мунк ще ме взриви със своя "Вик".
С какво ли Времената ме запомниха? –
освен че дишах чисто в тях за миг.
Живях щастлив, по мое скромно мнение.
Горчивите си хапчета изпих.
А кой съм аз? – е вече без значение.
Дано след мен остане някой стих.
27 юний 2023 г.
гр. Варна, 11, 30 ч.
© Валери Станков All rights reserved.