ИСПАНСКО БОЛЕРО*
Тази кръгла луна се надига полека зад хълма,
сред стърнищата пламват внезапно студени пожари,
вечерта ги повива в мъглата, с очакване пълна,
а полето дими като клада и все не изгаря.
Тишината е топла,
небето е синьо-зелено,
като морска бездънна вълна сред дантела от пяна;
звънва тиха китара и сепва нощта мадрилена
и boleras замятат поли в андалузка премяна.
Боже Господи, тъмно е, никъде нищо не свети –
светят само звездите, испански реали от злато,
и отекват в нощта,
и насичат нощта кастанети,
и испанско халео де херес люлее земята.
И се вплита в китарите песен от злато и свила,
и танцуват качуча жените, а Дунав ги гледа –
тази нощ е вълшебна и Дунав тече през Севиля,
и разсича на две Арагона,
и стига Толедо...
И в испанско оле се завъртат звезди и планети,
а небето безкрайно е лумнала златна жарава;
плачат тихи китари,
люлеят нощта кастанети
и едно болеро по испански над всичко изгрява...
___________
* Болеро – национални испански танци, жанр в музиката.
Най-известните болеро са качуча, оле, арагонска хота, мадрилена,
халео де херес и др.
© Валентин Чернев All rights reserved.